lördag 2 januari 2010

Vaniljkräm

5 dl mjölk
1 vaniljstång
120g äggula (ca 6 st)
125 g socker
40g maizenamjöl
25g osaltat smör

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna och lägg det i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken och ta av från värmen. Låt stå minst 15 min.
Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socke och maizena luftigt. Häll mjölken i äggblandningen och vispa tills den har blivit helt slät. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp krämen under nogrann omrörning tills den har blivit tjock. Tillsätt smöret och kyl krämen så snabbt som möjligt.
Jag brukar vända ner lite lättvispad grädde i min kräm innan jag fyller tårtan men det behöver man inte om man inte vill.
Räcker till ett lager på en tårta som är 22 cm.

1 kommentar: